Winkelwagen

Bel ons op: +31 6 289 828 34

Gratis verzending!

Mail ons op: info@ostiumhome.com

Geschiedenis slot

Geschiedenis van het slot

Lees hier over de geschiedenis van het slot:

De geschiedenis van het slot

Een onmisbaar onderdeel van de meeste deurbeslagen is natuurlijk het slot. Het oudst overgebleven slot is zo’n 4000 jaar oud en werd gevonden in de restanten van de hoofdstad van het Assyrische rijk: ‘Nineveh’. Sloten zijn dus al millennia in gebruik, maar zijn er sindsdien heel anders uit gaan zien. Toch vinden de huidige slotmechanismen hun oorsprong in de sloten van de oudheid. Wat is er door de eeuwen veranderd aan sloten en het gebruik daarvan? In dit artikel leest u meer over de historische ontwikkelingen rondom sloten.

 

De eerste sloten en de ontwikkeling van het Egyptische slot

De eerste sloten

De vroegste sloten waren waarschijnlijk gewoon een balk voor de deur of een andere primitieve barricade. Een gat in de deur maakte het mogelijk de balk van buitenaf te verwijderen en de deur te openen. Later werd dit een kleiner gat en werd er een mechanisme bedacht waarbij een ‘sleutel’ nodig was om de balk te verwijderen. Deze ‘sleutel’ was meestal gewoon een langwerpig voorwerp zoals een stok. 

Egyptische sloten

De oude Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die een meer ingewikkeld slot ontwikkelden. Dit ‘Egyptische slot’, ook wel ‘insteekslot’ genaamd, was een houten slotmechanisme waarbij een aantal pinnen in de grendel vielen om de deur op slot te zetten. De pinnen vielen door hun eigen gewicht in de grendel zodra de deur werd gesloten. Men had een lange sleutel nodig die qua vorm correspondeert met de vorm en lengte van de pinnen. Met deze sleutel werden de pinnen uit de grendel geduwd, waardoor de deur geopend werd. Het slot uit ‘Nineveh’ werkte ook op deze manier. Het mechanisme van dit primitieve insteekslot vormde de basis voor meer complexe sloten in latere tijden en uiteindelijk voor de moderne sloten.

 

Metalen sloten en nieuwe uitvindingen

Sloten in Rome

De Romeinen waren de eersten die het insteekslot van metaal maakten. Bovendien voegden ze allerlei obstructies toe, waardoor de sleutel langs een aantal barrières moest voor hij er volledig in zat. Hiermee werd het moeilijker voor indringers om het slot te openen. Door de toenemende bevolkingsaantallen in de Romeinse steden groeide de noodzaak voor afsluitbare ruimtes. Slotgebruik groeide aanzienlijk, wat tevens zorgde voor de ontwikkeling nieuwe mechanismen.

Zo is bekend dat de Romeinen het hangslot met een U-vormige grendel uitgevonden. Dit slot is onafhankelijk van de Romeinse versie ook in China uitgevonden. Een belangrijke uitvinding was het metalen valgrendelslot. Dit slot was veel verfijnder en kleiner dan zijn Egyptische equivalent. Het valgrendelslot vormde uiteindelijk de basis voor nog een Romeinse uitvinding; ‘het baardslot’. Dit slot leek veel meer op de huidige versie, omdat de sleutel gedraaid moest worden om het slot te openen. Verder voerde men allerlei vernieuwingen en verbeteringen door, bijvoorbeeld het toevoegen van veren om het slot steviger op zijn plek te houden. 

De kleinere en beter beveiligde sloten gebruikte men vooral voor kasten en sieraden kistjes. Deze sloten behoorden bij uitstek tot de inventaris van de rijkere Romeinen. De (kleine) sleutels werden met een ring om de vinger als sieraad gedragen en dienden zelfs als statussymbool.

Stagnatie in de middeleeuwen

Na de Romeinse innovaties duurde het tot aan de 18e eeuw voor er wezenlijke veranderingen kwamen in de gebruikte slotmechanismen. De barrières werden wat complexer en er werden soms schuifbare plaatjes voor de slotopening geplaatst om deze minder zichtbaar te maken voor potentiële binnendringers. De middeleeuwen kenmerkten zich op dit gebied vooral door het toevoegen van versieringen en ornamenten aan het deurbeslag. Het beroep van een slotenmaker ontwikkelde zich in deze periode tot een ware ambacht. 

 

De industriële revolutie en de moderne sloten

Verbeteringen in het slotmechanisme

Zoals met veel dingen, veranderde alles met de industriële revolutie. In eerste instantie bleven de slotmechanismen gelijk en veranderde er vooral zaken op het gebied van kwaliteit en de nauwkeurigheid van de metaalbewerking. De sloten werden steeds fijner, met meer details en mogelijkheden. Al snel begon de massaproductie en voor het eerst in de geschiedenis was het slot beschikbaar voor iedereen.

In 1778 vond de Engelsman Robert Barron het klavierslot uit. Dit slot gebruikt een complex mechanisme waarmee een metalen blok vanuit het slot in de grendel gedraaid wordt. Ongeveer een halve eeuw nadat Barron dit slot ontwikkelde, verbeterde een andere uitvinder het tot een slotmechanisme dat we nu nog steeds terugzien in kasten en binnendeuren.

In 1844 vroeg de Amerikaan Linus Yale patent aan voor het stiftcilinderslot dat hij had uitgevonden. Het cilinderslot is eenvoudiger te produceren dan zijn voorgangers en is veel beter bestand tegen lockpicking (zonder sleutel een slot openen). Zo’n twintig jaar later verbeterde Yale’s zoon het cilinderslot tot de versie die we tegenwoordig veel gebruiken. Dit slot is veel makkelijker te installeren, doordat het een relatief klein mechanisme is. Het stiftcilinderslot verving de klaviersloten voor de buitendeuren en werd zo bij verreweg het meest gebruikte slot.

De toekomst van het slot

Op dit moment vinden er allerlei technologische ontwikkelingen plaats die ook op het gebied van sloten hun invloed hebben. We zien al elektrische sloten met bijvoorbeeld cijfercombinaties of pasjessystemen. In de nabije toekomst zullen ook andere elektronische sloten hun intrede doen. Denk hierbij aan vingerafdruk technologie of de bekende sciencefiction irisscanner. Ook sloten op basis van stemgeluid kunnen zomaar op de markt verschijnen. Kortom, er staat nog een hoop te gebeuren op het gebied van slotmechanismen. 

 

Tot slot

Enerzijds is er een hoop veranderd sinds de uitvinding van de Egyptische sloten in de oudheid. Anderzijds is er een duidelijk verband met de huidige cilindersloten. Als we beide mechanismen vergelijken, dan zien we direct de overeenkomsten. Kijkend naar de pinnen die het slot vergrendelen is het evident dat de moderne sloten hun basis vinden in de primitieve insteeksloten. In onze eigen tijd verandert er opnieuw veel, elektrische sloten zijn de toekomst. Vooral de sleutel mechanismen zullen veel verandering ondergaan. Je zou kunnen stellen dat de geschiedenis van het slot pas net begonnen is.

Bij een goed slot hoort een bijpassend slotrozet. Bekijk hier onze slotrozetten.

Gratis verzending

14 dagen retourneren

Niet goed? Geld terug

Snelle levertijd

Morgen al in huis

100% veilig betalen

PayPal / iDEAL