Winkelwagen

Bel ons op: +31 6 289 828 34

Gratis verzending!

Mail ons op: info@ostiumhome.com

Deurklink of deurkruk?

Deurklink of deurkruk?

Er is een verschil tussen een deurklink en een deurkruk. Een echte deurklink zien we tegenwoordig zelden in huis. Vooral als afsluiting bij tuinhekken en schuren zien we de simpele deurklink nog terug. Binnenshuis gebruikt men een deurkruk, of beter een deurkrukkenset. 

 

Deurklink

Het verschil zit hem in de vorm van het mechanisme. Een originele deurklink is in feite een metalen strip die aan de binnenkant van een deur gemonteerd zit. De klink beweegt verticaal en valt in een haak als de deur gesloten wordt. Aan de buitenkant zit vaak een hendel of gat om de klink weer omhoog te bewegen, om zo de deur te openen.

 

Deurkruk

Bij een standaard deurkruk werkt dit wat complexer. De hendels aan beide zijden worden verbonden met een langwerpige vierkante as, de krukstift. Deze krukstift steekt door het mechanisme dat al in de deur zit. Bij het bewegen van de hendel draait het mechanisme met de as mee, om de zo de deur in zijn slot te plaatsen, of hem er juist uit te halen. Het metalen onderdeel dat de deur in zijn slot plaatst noemen we dan wel weer de klink. Bij de meeste moderne deuren is deze klink aan één zijde evenredig met de deur, terwijl de andere kant schuin afloopt. Hierdoor valt de deur in het slot zonder dat de hendels, of überhaupt de as, bewogen worden.

 

Rozet of schild

Meestal komt er meer kijken bij het monteren van een deurbeslag. De meeste deurbeslagen hebben namelijk naast de deurkruk ook een rozet, ook wel schild. Dit onderdeel heeft voornamelijk een decoratieve functie, maar kan ook een uitkomst zijn als er bijvoorbeeld een sleutelgat in de deur zit. In zo’n situatie kiest men meestal voor een langschild, die zowel om de hendel, als om het sleutelgat zit. In andere situaties gebruikt men een kortschild, deze zit enkel om de hendel, de deurkruk zelf. Bij beide kan de rozet ook dienen als afdekking voor zichtbare onderdelen van het deurbeslag. Meestal is er sprake van al deze zaken en dus komt een deurrozet goed tot zijn recht.

Uiteindelijk vormen alle onderdelen het deurbeslag in een moderne woning. De decoratieve elementen zijn in de loop der tijd vervangen voor een meer simpel design. Deze industriële deurkrukken zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit het gemiddelde huishouden.

Lees hier meer over de deurkrukken van Ostiumhome, of neem een kijkje bij onze rozetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

14 dagen retourneren

Niet goed? Geld terug

Snelle levertijd

Morgen al in huis

100% veilig betalen

PayPal / iDEAL